Šta je fatamorgana?

Slika koja prikazuje fatamorganu u pustinji

Zamislite čoveka koji luta pustinjom i užasno je žedan. Baca pogled u daljinu i priviđa mu se jezero čiste vode. Dolazi do tog mesta sve dok priviđanje ne isčezne i ne ostane ništa, osim vrelog peska. Jezero koje je video je fatamorgana.

 

Kako nastaje fatamorgana?

Fatamorgana je varka koju pred našim očima stvara priroda zbog izvesnih uslova u atmosferi. Mi vidimo neki predmet zato što se svetlosni zraci odbijaju od njega i padaju na naše oči. Ti zraci obično dopiru do naših očiju u pravoj liniji, pa ako pogledamo u daljinu videćemo stvari koje su iznad našeg horizonta.

 

Nad tlom pustinje može da postoji sloj gustog vazduha koji deluje kao ogledalo. Neki predmet može da bude izvan vidika, daleko ispod horizonta. Ali kada svetlosni zraci sa njega padnu na ovaj sloj gustog vazduha, oni se odbijaju prema našim očima, a mi vidimo taj predmt kao da se nalazi iznad horizonta i da nam je na vidiku. Kada se udaljeno nebo odrazi pomoću ovog ,,,ogledala“ od vazduha, ono ponekad izgleda kao jezero.

 

 

Da li se fatamorgana javlja i na moru?

Fatamorgana koja se javlja na moru

Može da se javi i na moru, kao slika brodova koji plove po nebu. Fatamorgana nastaje kada se hladan vazduh nalazi u blizini vode, a topao vazduh iznad njega. Udaljeni brodovi koji se nalaze izvan horizonta se mogu videti zato što se svetlosni talasi sa ovih predmeta odbijaju od sloja toplog vazduha i mi vidimo brod na nebu.

 

Koja je najpoznatija fatamorgana na svetu?

Najpoznatija fatamorgana na svetu je na Siciliji iznad Mesinskog moreuza, grad Mesina

Najpoznatija fatamorgana na svetu je na Siciliji iznad Mesinskog moreuza. Grad Mesina se odražava na nebu i izgleda ko zamkovi iz bajke koji lebde na nebu.

 

Kako je nastala reč fatamorgana?

Ova reč nastala je od italijanske reči Fata Morgana, po zloj čarobnici Morgani, za koju se verovalo da stvara ovu pojavu.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

← Older Post Newer Post →