Zašto sopstveni glas čujemo drugačije nego drugi ljudi?

Devojka koja priča na megafonu, svoj glas čujemo drugačije

Verovatno ste i vi primetili kada slušate snimak razgovora sa prijateljima i tvrdite kako vaš glas uopšte ne zvuči kao u prirodi, dok drugim ljudima zvuči približno isto.
Na to vam prijatelji najčešće odgovore da vaš zvuči kako treba, a njihov ne.

Glasovne poruke

 

Zašto drugačije čujemo svoj glas?

Logoped doktor Majk D'Azaro smatra da svako poriče sopstveni glas. Za ovaj fenomen postoji i medicinsko objašnjenje: Glas potiče od vibracija koje nastaju u grkljanu. Jedan deo tih vibracija prenosi se kroz vazduh i to je upravo ono što stiže do slušaoca (ili uređaja za snimanje), a drugi deo putuje kroz tečna i čvrsta tkiva u glavi. Naše srednje i unutrašnje uvo nalaze se u šupljini najtvrđe kosti lobanje. Srednje uvo je ispunjeno vazduhom, a unutrašnje tečnošću i čvrsto su priljubljeni jedno uz drugo. Grkljan je takođe okružen tkivom koje je puno tečnosti. Zvuk se kroz vazduh drugačije prenosi nego kroz čvrsta tela i tečnosti, i upravo je to većim delom razlog što sopstveni glas drugačije čujemo na snimku.

Svoj govor ne čujemo samo ušima, nego i unutrašnjim sluhom, kroz organe koji su uglavnom ispunjeni tečnošću. Doktor D'Azaro ističe da svi mi u mozgu imamo unutrašnje sećanje na sopstveni glas, i da je taj glas neuporedivo bogatiji od onog koji čujemo na snimku. Zato kada slušamo snimak svog glasa imamo osećaj kao da slušamo omiljenu pesmu na lošem zvučniku - zvuk je prepoznatljiv, ali izgleda kao bleda imitacija originala. 

snimanje zvuka





Izvor: Odgovori na nemoguća pitanja, Dejvid Feldman

← Older Post Newer Post →