Šta je paraliza sna?

Šta je paraliza sna?

Paraliza sna je stanje u kojem osoba ne može da se pomera ili govori prilikom uspavljivanja ili buđenja. Stanje paraliza sna može biti zastrašujuće, ali nije opasno i obično traje samo nekoliko sekundi ili nekoliko minuta.

Paraliza sna je često povezana sa REM fazom sna, kada su nam mišići tela prirodno opušteni, kako bi se sprečila fizička reakcija na snove koje doživljavamo.

Paraliza sna se javlja kada telo ima problem sa prelaskom iz stanja budnosti u spavanje i obrnuto, tako što smo mi budni, a mišići nam se i dalje nalaze u stanju mirovanja, a uz to se dešava da nas prate halucinacije, što čini celu situaciju strašnijom.


Zašto se javlja paraliza sna?


Paraliza sna može da se dogodi iz nekoliko različitih razloga, a to su:

1. Neredovan raspored spavanja: Ako često menjate navike kada odlazite na spavanje ili vrlo slabo spavate, može da se poveća rizik od pojave paralize sna.

2. Stres i anksioznost: Visok nivo stresa utiče na kvalitet spavanja, samim tim loš san povećava rizik od pojave paralize sna.

3. Spavanje na leđima: Neki ljudi češće doživljavaju paralizu sna prilikom spavanja na leđima, tako da se potrudite da izaberete neki drugi položaj.

4. Narkolepsija: Narkolepsija je hronični poremećaj spavanja koji karakteriše preterana dnevna pospanost i može da izazove paralizu sna.

5. Genetika: Česta pojava paralize sna se javlja i zbog genetskih faktora.

 

Da li postoje posledice od paralize sna?

Paraliza sna ne uzrokuje fizičke posledice, ali emocionalno može biti uznemirujuća. Osobe kojima se često dešava paraliza sna mogu da razviju strah od odlaska na spavanje, što može da dovede do nesanice i dodatnog stresa.


Kako zaustaviti i sprečiti paralizu sna?

Nekoliko saveta kako smanjiti pojavu paralize sna:

1. Održavajte redovan raspored spavanja: Idite na spavanje i budite se u isto vreme svakog dana.

2. Smanjite stres: Nađite aktivnosti koje vas opuštaju, za nekoga su to treninzi, za druge određeni hobiji.

3. Izbegavajte spavanje na leđima: Spavanje na leđima povećava rizik od pojave paralize sna, tako da probajte da nađete neki drugi položaj za spavanje.

Ako se paraliza sna dešava često ili uzrokuje značajne probleme sa spavanjem, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili specijalistom za poremećaje spavanja.

Možete da pogledate i klip u kojem Profesor Momir objašnjava na kratak i jednostavan način šta je paraliza sna:

← Older Post