Mogu li biljke biti mesožderi?

Biljke mesožderke se uglavnom hrane insektima, muvama, ali mogu se hraniti i paukovima, puževima, glistama, ribicama, čak i malim pticama.

Postoji više vrsta biljaka koje se hrane insektima i za svaku bi se moglo reći da je ,,lukava” baš kao i životinje koje lovom sebi obezveđuju hranu.  Ove biljke nazivamo biljke mesožderke, a poznato je oko 600 vrsta. Biljke mesožderke se uglavnom hrane insektima, muvama, ali mogu se hraniti i paukovima, puževima, glistama, ribicama, čak i malim pticama.

 

Kako biljke mesožderke hvataju plen?

Kako biljka mesožderka hvata plen?

Smatra se da je nedostatak azota naterao ove biljke da primenjuju ovako neobično uzimanje hrane. One koriste specijalizovane delove svog tela, kao što su listovi i korenje, da uhvate plen.

 

Koja je najpoznatija vrsta biljke mesožderke?

najpoznatija mesožderka rosulja drosera

Najpoznatija biljka mesožderka je rosulja (Drosera), koja raste na vlažnim planinskim mestima. Njeni listovi su sa gornje strane obrasli sitnim dlačicama na čijim se vrhovima vide kapljice, koje liče na rosu. Ovo nije rosa, već neka vrsta biljnog lepka. Kada insekt sleti na list rosulje on ostane tu zalepljen.

 

Kako biljka mesožderka vari plen?

Kako biljka mesožderka vari plen?

Biljka mesožderka koristi enzime za varenje i na taj način razlaže insekte. Za par dana list upija sve hranljive sastojke, biljka se opet otvara. Nesvareni delovi poput krila, delovi nogu i drugo će otpasti sa lista.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%91%D0%B8%D1%99%D0%BA%D0%B5_%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5#

 

Venerina muholovka – Wikipedija (wikipedia.org)

← Older Post Newer Post →