Kada je krenula prva železnica?

Prva moderna železnica, lokomotiva na paru

Razvoj železnice nije bio jednostavan. Trebalo je udružiti i ostvariti tri ideje da bi železnica bila moguća: kolosek, pričvrstiti vagone jedan za drugi i upotrebiti snagu koja bi gurala ili vukla vagone. Prva železnica bila je oblik prevoza koji je koristio pruge i vozove za prevoz robe i ljudi na velike udaljenosti.

 

Kada je krenula prva železnica?

Prva moderna železnica, lokomotiva na pari pogon

Najranije železnice upotrebljavale su konje za vuču. Oko 1800. godine postojalo je nekoliko takvih železnica u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Ko je napravio prvu železnicu?

Prvu železnicu je 1804. godine stvorio engleski pronalazač Džordž Stivenson, koji je napravio lokomotivu na parni pogon za vuču uglja na železnici Stokton i Darlington u Engleskoj. Ova lokomotiva, nazvana „Lokomotiva“, bila je prva koja je korišćena na javnoj železnici.

 

Kako se zvala najpoznatija parna lokomotiva?

Jedna od najpoznatijih parinih lokomotiva bila je Toma Palčić.

Jedna od najpoznatijih parinih lokomotiva bila je Toma Palčić. Sagradio ju je Piter Kuper 1830. godine i funkcionisala je na pruzi Baltimor i Ohajo, što je čini prvom lokomotivom koja se koristila za komercijalne usluge u Sjedinjenim Državama.

Toma Palčić je dizajniran da vuče putnike i teret, a pokretala ga je parna mašina koja je bila pogonjena na drvo ili ugalj. Lokomotiva je bila mala, dugačka samo oko šest stopa i teška oko dve tone. Uprkos svojoj maloj veličini, mogao je da dostigne brzine do 20 milja na sat, što ga čini jednom od najbržih lokomotiva svog vremena.

Toma Palčić je postao popularna atrakcija i pomogao je da se američkoj javnosti demonstrira potencijal putovanja železnicom na parni pogon. Na kraju je povučen iz upotrebe 1833. godine i sada je replika izložena u B&O Railroad muzeju u Baltimoru.

 

Danas su železnice i dalje važan oblik transporta, sa mrežama koje se prostiru širom sveta. Koriste se i za putnički i za teretni transport i odigrali su ključnu ulogu u razvoju modernih društava.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_rail_transport

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

https://sr.m.wikipedia.org/sr/%C5%BDeljezni%C4%8Dki_saobra%C4%87aj

https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Thumb_(locomotive)

← Older Post Newer Post →