Ko je izumeo bicikl?

Prvi napravljen bicikl od drveta bez pedala. Početkom 19. veka nemački baron Karl von Drais.

Bicikl je popularan način prevoza koji postoji više od 200 godina.

 

Ko je izumeo bicikl?

Prvi napravljen bicikl od drveta bez pedala. Početkom 19. veka nemački baron Karl von Drais.

Prvi bicikl je izumeo početkom 19. veka nemački baron po imenu Karl von Drais. Ovaj bicikl je bio napravljen od drveta i nije imao pedale. Umesto toga, kretalo se tako što se vozač odbacivao od zemlje jednom pa drugom nogom.

 

Kada je osmišljen bicikl sa lančanim pogonom?

Tokom narednih nekoliko decenija, dizajn bicikla je pretrpeo brojne promene i poboljšanja. U 1870-im, pedale su dodate dizajnu, a 1880-ih izumljen je prvi bicikl sa lančanim pogonom. Ovaj dizajn je omogućio vozaču da pokreće bicikl pomoću pedaliranja, što je znatno olakšalo vožnju.

 

Kada su biciklu dodate pneumatske gume?

Bicikl sa gumama 1888. godine uveo je Škot John Boyd Dunlop

Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pneumatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot John Boyd Dunlop. Osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije se bitno menjao, osim što je tehnološki napredak doneo primenu kvalitetnijih materijala u izradi, te su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.

Danas se bicikli koriste širom sveta kao prevozno sredstvo i za rekreativne aktivnosti kao što su biciklizam i brdski biciklizam. Dostupni su u velikom broju stilova i dizajna koji odgovaraju različitim potrebama i preferencijama i nastavljaju da budu popularan i ekološki prihvatljiv način prevoza.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle

https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Drais

← Older Post