Ko je napravio prve naočare?

Prve naočare izumeo je u 13. veku Italijan po imenu Salvino D'Armate.

Pre pronalaska naočara, ljudi sa problemima sa vidom često su se oslanjali na lupe ili druga optička pomagala da im pomognu da vide. Ovi uređaji su često bili glomazni i teški za upotrebu, a nisu pružali isti nivo jasnoće i tačnosti kao moderne naočare.

 

Ko je izumeo prve naočare?

Preve naočare za vid napravljene su od dva sočiva koja su bila spojena okvirom i mogla su se podesiti

Prve naočare izumeo je u 13. veku Italijan po imenu Salvino D'Armate. Prema istorijskim zapisima, D'Armate je bio trgovac i pronalazač koji je stvorio prve naočare kao način da pomogne ljudima sa problemima vida da vide jasnije. D'Armateove naočare su bile dizajnirane da se nose na licu i pružaju prirodnije, udobnije iskustvo gledanja. Napravljene su od dva sočiva koja su bila spojena okvirom i mogla su se podesiti prema individualnim potrebama korisnika.

 

Kada su izmišljene bifoklane naočare?

Američki naučnik Benjamin Franklin, koji je patio od miopije (kratkovidost) i prezbiopije (staračka dalekovidost), izumeo je bifokalne naočare 1784. godine kako bi izbegavao često menjanje dva para naočara. 

 

Kako su izgledale naočare kroz istoriju?

Naočare za vid u istoriji

Vremenom se menjao izgled okvira naočara. Prvi primerci su bili imenovani za nošenje u ruci ili za pričvršćivanje na nos (cvikeri). Đirolamo Savonarola je predložio da se okviri fiksiraju pomoću trake koja se obave oko glave, a sve bi dodatno utvrdio šešir. Moderne okvire za naočare, podršku krakovima za učvršćivanje oko ušiju, unapredio je 1727. britanski optičar Edvard Skarlet.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://en.wikipedia.org/wiki/Glasses

← Older Post Newer Post →