Kako pauk pravi mrežu?

Pauk koji gradi mrežu

Pauk ne spada u red insekata, već u zasebnu grupu pod imenom Arachnide. Za razliku od insekata pauci imaju osam pari nogu i osam pari očiju, nemaju krila i građeni su iz samo dva dela.

 

Kako pauk pravi mrežu?

Pauk svoje svilene niti stvara u jednoj žlezdi koja se nalazi u stomaku.

Pauk svoje svilene niti stvara u jednoj žlezdi koja se nalazi u stomaku. Pri samom vrhu njegovog stomaka nalaze se određeni oragani sastavljeni od niza sićušnih kanala. Svilenkasta nit se luči, prolazi ovim kanalima i izlazi kroz otvore. Pri izlasku iz otvora ona je još u tečnom stanju, ali čim stupi u dodir sa vazduhom, očvrsne u svilene niti.

Nakon što mreža bude postavljena, pauk ju često podešava tako da osigura da je u potpunosti funkcionalna. On može izmeniti veličinu, oblik i gustoću mreže kako bi se prilagodio spoljašnjim uslovima okoline i plenu koji lovi.

 

Da li svi paukovi prave iste mreže?

Da li svaki pauk gradi istu mrežu?

Ne, ne prave sve vrste paukova iste mreže.  Mreža u obliku točka je ona koju najčešće viđamo. Neki paukovi oblažu svoje jazbine paučinom, a zrtve koje padnu u cevasti deo ulaza upletu se u klopku. Druge vrste ispredaju mreže u obliku zvona za ronjenje, koje ne propuštaju vodu, pa mogu da žive i pod vodom.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

← Older Post