Čemu služi jetra?

Jetra je vitalni organ koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja čitavog organizma, a nalazi se u gornjem desnom uglu stomaka

Jetra je vitalni organ koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja čitavog organizma. Nalazi se u gornjem desnom delu stomaka, iznad želuca, i obavlja brojne funkcije koje su neophodne za normalno funkcionisanje tela. Jetra je najveći žlezdani organ u telu, a teška je između 1200-1600 grama kod odraslog čoveka.

 

Kakva je uloga jetre u organizmu?

Jetra ima mnogobrojne funkcije kao što su: metabolizam i deponovanje hranljivih materija, deponovanje krvi, proizvodnja toplote, antitoksično dejstvo, stvaranje žuči i drugo.

Jetra je istovremeno žlezda sa spoljašnjim lučenjem (luči žuč) i žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Jetra ima mnogobrojne funkcije kao što su: metabolizam i deponovanje hranljivih materija, deponovanje krvi, proizvodnja toplote, antitoksično dejstvo, stvaranje žuči i drugo.

Jetra ima važnu ulogu detoksikaciji, odnosno da otrovne materije/toksine iz krvi pretvara u neotrovne, kao što je na primer alkohol.

Ćelije jetre uništavaju i neke bacile koji dopsevaju u telo, pa tako ima ulogu i u zaštiti organizma. Ona proizvodi imunoglobuline koji štite organizam od infekcija, detektuje i uklanja mikrobe i druge strane materije iz krvi.

Jetra igra važnu ulogu u metabolizmu belančevina, masti i ugljenih hidrata.

 

Čemu služi zuč?

Ćelije jetre luče žuč, a jedan od zadataka žuči je stvaranje emulzije masti. To ustvari znači da žuč deli velike kapi masti, koje se nalaze u svarenoj hrani, u vrlo sitne kapljice masti i na taj način omogućuje telu da iskoristi masti. Žuč se skladišti u žučnoj kesi.

 

Kako da očuvamo zdravlje jetre?

Za zdravlje jetre je važno hraniti se zdravo i voditi zdrav životan stil.

Za zdravlje jetre je važno hraniti se zdravo i voditi zdrav životan stil. Uravnotežena ishrana bez pohovane i pržene hrane, izbegavanje alkohola, umerene količine kafe, ne koristiti lekove bez potrebe i redovni lekarski pregledi su od ključnog značaja za očuvanje zdravlja jetre i celokupnog organizma.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%88%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0#%D0%A4%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D1%98%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5

← Older Post Newer Post →