Šta se dešava u telu tokom rasta?

Šta se dešava u telu tokom rasta?

Jedna od osobina živih bića je da rastu. Kako rastemo, naša tela prolaze kroz niz fizičkih i fizioloških promena koje su neophodne za naš razvoj. Ove promene su rezultat složenih procesa koji se odvijaju na ćelijskom nivou.

 

Šta se dešava u telu tokom rasta?

Dečak koji raste i pita se kako čovek raste?

Jedna od najznačajnijih promena koje se dešavaju u telu tokom rasta je povećanje veličine i mase tela. To se dešava zbog povećanja broja i veličine ćelija, kao i akumulacije masnog i mišićnog tkiva.

 

Šta se dešava sa našim organima tokom rasta?

Kako rastemo, naši organi i sistemi se takođe razvijaju i sazrevaju. Naša pluća i srce će postati efikasniji u snabdevanju kiseonikom telu i uklanjanju otpadnih proizvoda. Imuni sistem će postati jači i sposobniji da se bori protiv infekcija. Nervni sistem će se razviti, omogućavajući bolju koordinaciju i kontrolu pokreta.

 

Koji hormoni su uključeni u proces rasta?

Dečak drži metar u ruci. Da li su hormoni uključeni u rast?

Nekoliko hormona je uključeno u proces rasta i oni imaju ključnu ulogu. Hipofiza, koja se nalazi u mozgu, proizvodi hormon rasta (GH) koji stimuliše rast kostiju i mišića. Štitna žlezda, koja se nalazi na vratu, proizvodi tiroksin koji pomaže u regulisanju metabolizma i nivoa energije u telu. Grudna žlezda (timus) ima najveću ulogu u rastu do puberteta. Pored toga, polni hormoni (testosteron i estrogen) takođe igraju ulogu u rastu i razvoju.

 

Rast je složen proces koji uključuje promene u veličini i masi tela, rast kostiju i mišića, sazrevanje organa i sistema i regulaciju hormona. Ove promene su od suštinskog značaja za razvoj i omogućavaju nam da ostvarimo svoj puni potencijal kao odrasli.


Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"
https://en.wikipedia.org/wiki/Growth_hormone

← Older Post Newer Post →