Zašto je ljudima potrebna so?

Zasto je ljudima potrebna so?

So je mineral koji prvenstveno u svom sastavu ima natrijum hlorid. So je neophodna materija za ljudsko telo, a ima više uloga.

 

Koje sve uloge ima so u organizmu?

Kakvu ulogu u organizmu ima so?

So ima vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i regulisanju krvnog pritiska. So je neophodna za pravilno funkcionisanje nervnih i mišićnih ćelija i pomaže telu da apsorbuje i transportuje esencijalne hranljive materije. Takođe pomaže u proizvodnji želudačne kiseline, koja je neophodna za varenje.

 

Šta može da se desi u telu kada ne unosimo dovoljno soli?

Kada ne unosimo dovoljno soli, odnosno kada u krvi postoji smanjen nivo natrijuma mogu se osetiti različiti simptomi: glavobolja, mučnina, grčevi, gubitak apetita, nesvestica, ali može doći i do ozbiljnih oštećenja mozga. Da biste održali sveukupno zdravlje, važno je unositi dovoljno soli u ishrani kroz prirodne izvore kao što su riba i morski plodovi, meso, jaja, mlečni proizvodi, masline, fermentisana hrana. Uravnotežena ishrana koja uključuje umerenu količinu soli je ključna za održavanje optimalnog zdravlja i sprečavanje nedostataka.

 

Da li preteran unos soli može biti štetan?

So ima vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i regulisanju krvnog pritiska. Da li je so štetna ako se unosi puno?

Važno je napomenuti da prekomeran unos soli može biti štetan za zdravlje. U slučaju prekomernog unosa soli može doći do visokog krvnog pritiska, bolesti srca, bubrega. Zbog toga je važno umereno konzumirati so i birati neprerađenu, celovitu hranu kao izvor soli.

 

Koliko soli na dan je dozvoljeno?

Svetska zdravstena oragnizacija za odrasle osobe preporučuje do 5g soli tokom jednog dana. Osobe koje imaju kardiovaskularna oboljenja (hipertenziju) ili bubrežna oboljenja treba da konsultuju lekara, a preporuka je da unose manje soli od preporučenog.

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BE_(%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD)

← Older Post Newer Post →