Šta se događa dok spavamo?

Čovek koji sanja, iznad glave su prikazani objekti koji prikazuju san

Svake noći spavamo, nekada se sećamo da smo nešto sanjali ili da nam je bilo hladno ili toplo, ali šta se događalo sa našim telom dok smo spavali- to ne znamo.

 

Šta se događa sa našim telom dok spavamo?

Dok spavamo mišići su opušteni. Kada bi nam neko podigao ruku dok spavamo, ona bi mlitavo pala na jastuk. Međutim grupa mišića oko očiju i očnih kapaka se ne opušta u toku sna. Ovi mišići su tokom sna zategnuti, kako bi nam oči bile zatvorene.

 

Koliko puta se čovek pokrene dok spava?

Dete koje spava

Za vreme noćnog sna telo napravi mnogo pokreta. Neki ljudi se više prevrću dok spavaju, a neki manje, to često zavisi od umora, kao i kolika je temperatura u sobi, šta smo jeli pre odlaska na spavanje itd. Čovek se prosečno pokrene 20-40 puta tokom noći, ali ovi pokreti traju samo oko 30 sekundi svakog sata. To je ukupno nekoliko minuta tokom noći.

 

Šta se dešava sa našim disanjem, varenjem i temperaturom dok spavamo?

Krv naravno nastavlja da struji, ali srce kuca sporije. Disanje je usporeno i razlikuje se po dubini od disanja dok smo budni.

Varenje se odvija uobičajnom brzinom. Jetra i bubrezi nastavljaju da rade, ali malo usporenije.

Temperatura tela se smanjuje za čitav stepen. Znojenje može da se pojača, ali je manje na dlanovima i na tabanima nego kada smo budni.

 

Koje faze sna postoje?

Covek koji spava, prikazan je kao da sanja

Prva faza je lagani san, kada počinjemo da se opuštamo i usporavamo disanje. Zatim prelazimo u dublji san, kada naše telo počinje da se oporavlja i kada je najteže probuditi nas. U trećoj fazi sna, telo se regeneriše, a u četvrtoj fazi sna, procesi obnavljanja se završavaju.

 

Koliko dugo treba da spavamo?

Važno je da spavamo dovoljno da bi se telo potpuno oporavilo. Ovo je različito za svakoga, ali u proseku, odrasla osoba treba da spava između sedam i devet sati dnevno. Kada se probudimo, naše telo je obnovljeno i spremno za novi dan.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

← Older Post Newer Post →