Zašto neko muca?

Osoba koja ima poteškoća u govoru, odnosno mucanje

Šta je mucanje?

Mucanje je poteškoća u govoru koja se javlja kada osoba ima teškoće u proizvodnji glasova.

Može biti frustrirajuće i uznemirujuće za one koji pate od nje, a takođe može uticati na njihovu sposobnost da se jasno izraze.

 

Zašto neko muca?

Osoba koja muca, odnosno ima poteskoce u govoru

Mucanje ili zamuckivanje nastaje zbog grča jednog ili više organa koji učestvuju u stvaranju govora. Izgovaranje reči se iznenada prekida, nastaje pauza, posle koje često dolazi do brzog ponavljanja zvuka na kome se pre toga osoba zaustavila.

Jedan od čestih uzroka mucanja je anksioznost ili nervoza. Kada smo pod stresom ili anksiozni, naše telo reaguje tako što povećava nivo adrenalina i drugih hormona stresa. Ovo može dovesti do ubrzanog disanja, ubrzanog srca i napetosti mišića, što može otežati normalno proticanje govora.

Mucanje može takođe biti uzrokovano neskladom između mišića u ustima i grlu. Ovo može biti posledica niza faktora, uključujući neurološke probleme, problema sa sluhom ili strukturnih problema sa mišićima ili ligamentima u ustima.

 

Da li mucanje možemo da nasledimo?

Nasledni faktori takođe mogu doprineti razvoju mucanja. Ako je neko od roditelja ili drugog člana porodice patio od mucanja, postoji veća verovatnoća da će i potomci razviti ovu poteškoću. Međutim, nije jasno da li je ovo uzrok ili posledica, ili jednostavno slučajna sličnost.

 

Kada se javlja mucanje?

Mucanje se retko pojavljuje pre četvrte ili pete godine života. Dete može da počne da muca zato što stvarno nešto nije u redu sa nekim od organa koji učestvuju u stvaranju glasova, ali češto može biti psihički uzrok.

 

Da li se mucanje može izlečiti?

Devojcica kod logopeda, odnosno lekara koji pomaže da se prevazođu govorne teškoće

Odlazak kod logopeda i/ili psihoterapeuta mogu pomoći osobama koje pate od mucanja da prevaziđu poteškoće. Takođe, tehnike relaksacije i disanja mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju protoka govora. U težim slučajevima, lekovi ili operacije mogu biti neophodni.

 

U zaključku, mucanje može biti posledica anksioznosti, neuroloških problema, problema sa mišićima ili ligamentima u ustima, naslednih faktora ili kombinacije ovih faktora. Postoji niz terapija koje mogu pomoći u prevazilaženju ove poteškoće i poboljšanju kvaliteta života za osobe koje pate od mucanja.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://hr.wikipedia.org/wiki/Mucanje

← Older Post Newer Post →