Šta je imunitet?

Patogeni mikroorganizmi i borba organizma

Imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani od različitih infekcija i bolesti. Ovaj sistem se sastoji od složenog skupa ćelija, organa i mehanizama koji zajedno čine odbrambeni mehanizam organizma. Imunitet je ključni faktor koji štiti telo od različitih infekcija (virusa, bakerija, gljivica).

 

Kako se organizam bori sa mikroorganizmima?

Kako se organizam bori sa mikroorganizmima

Kada određeni mikroorganizmi dospevaju u telo, naše ćelije stupaju u akciju za borbu protiv tih klica. Ćelije koje se bore sa mikrooranizmima su bela krvna zrnca i ona mogu da prođu kroz tanke zidove krvnih sudova i da šetaju kroz celo telo. Bela krvna zrnca se sakupljaju na mestu napada i uništavaju klice. Imuni sistem stvara antitela, a takođe može da pamti patogene i stvara imunitet kako bi se organizam lakše borio protiv budućih infekcija.

 

Kakav imunitet sve postoji?

Imunitet se može stvoriti na različite načine. Prvi i najčešći način stvaranja imuniteta je prirodni imunitet, koji se razvija tokom života. Ovaj imunitet se stvara kada se organizam izloži određenim antigenima, koji se nalaze u mikroorganizmima. Kada organizam prepozna te antigene, on razvija sposobnost da se brani od njih i tako stiče imunitet.

Drugi način stvaranja imuniteta je veštački imunitet, koji se stvara primenom vakcina. Vakcine sadrže male količine patogena, koji izazivaju imuni odgovor organizma, ali ne uzrokuju bolest. Kada organizam prepozna antigene iz vakcine, on razvija imunitet i sposobnost da se brani od potencijalnih infekcija.

Postoji i treći način stvaranja imuniteta, a to je pasivni imunitet. Ovaj imunitet se stvara kada organizam dobije antitela od druge osobe ili životinje. Antitela su proteini koji se bore protiv određenih mikroorganizama, i kada se unesu u organizam, mogu da mu pomognu da se odbrani od infekcija.

 

Da li mogu da ojačam imunitet?

Jačanje imuniteta unošenjem više voća i povrća odnosno antioksidanasa

Imunitet može da se ojača i u tom slučaju treba da se fokusiramo na zdrav životni stil. To uključuje ishranu bogatu raznovrsnim namirnicama, dovoljno fizičke aktivnosti, dovoljno sna i izbegavanje loših navika poput pušenja i preteranog konzumiranja alkohola. Takođe je važno redovno se vakcinisati i pratiti savete stručnjaka za javno zdravlje, kako bi se smanjio rizik od zaraznih bolesti.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://sh.wikipedia.org/wiki/Imunitet

← Older Post Newer Post →