Kako zarasta polomljena kost?

Devojcica balerina kojoj je noga u gipsu

Koja je najjača kost u našem telu?

Naše kosi su vrlo jake i mogu izdržati veliki teret. Najjača kost u našem telu je donja vilica. Donja vilica može da izdrži teret od oko 1600kg.

 

Kakvi se prelomi postoje?

Svaki prelom kosti ima svoj naziv koji zavisi naravno od kosti koja je polomljena, ali i od toga kako je kost slomljena. Ako je kost samo naprsla na jednom delu površine, a krajevi su i dalje spojeni to se zove naprslina ili nepotpun prelom. Ako je kost potpuno prelomljena na dva dela, to je prost ili običan prelom. Ukoliko je kost slomljena na više od dva dela, to se naziva složen prelom. U slučaju da delovi kosiju probijaju mišiće i kožu, tako da polomljena kost štrči kroz kožu, taj prelom se naziva otvoren prelom.

 

Kako zarasta polomljena kost?

Snimak polomljene kosti u ruci, prelom na više mesta

Odmah nakon preloma kost počinje da zarasta. Telo odmah počinje proizvoditi krvne ugruške oko loma kako bi zaustavilo krvarenje i započelo proces ozdravljenja. Ćelije koje se zovu osteoblasti počinju stvarati novu kost oko preloma. Ove ćelije stvaraju sunđerasto tkivo koje se tokom nekoliko nedelja pretvara u gušće koštano tkivo.

 

Koliko treba vremena da zaraste polomljena kost?

Proces zarastanja kosti može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Ovo zavisi od vrste preloma, ali i od uzrasta. Deci mnogo brže zarastaju kosti u poređenju sa odraslim i starim osobama.

 

Da li mogu da ubrzam zarastanje polomljene kosti?

Devojcica balerina kojoj je noga u gipsu

Pre svega pravilnom ishranom možemo uticati na zarastanje polomljene kosti. U ovom periodu, ali i u periodu oporavka (nakon skidanja gipsa) treba obezbediti dovoljno kalcijuma, vitamina D, koji imaju ključnu ulogu u obnavljanju kostiju. Unositi hranu bogatu magnezijumom, cinkom, borom, ali i vitaminima C i K. Nakon skidanja gipsa preporučuje se fizikalna terapija i terapeutske vežbe uz stručnog fizioterapeuta.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

← Older Post Newer Post →