Šta je alergija?

Devojka na livadi unoj cveća, kija jer ima alergiju

Alergije su danas sve češći problem, a javljaju se kao reakcija imunog sistema na određene materije, koje se inače ne smatraju štetnim.

 

Šta uzrokuje alergije?

Žena skuplja dlake od mačke sa svog džempera, zato što je alergična na njih

Alergije uzrokuju različite materije, koje se zovu alergeni. Podeljene su u nekoliko velikih grupa u odnosu na način na koji naš organizam dolazi u dodir sa njima. Postoje kontaktni alergeni (kozmetika, hemikalije, nakit), nutritivini alergeni (pšenica, kikiriki, riba, jaja, mleko, aditivi u hrani) i respiratorni alergeni (prašina, grinje, dlaka domaćih životinja, polen, trave, korovi).

 

Kako to da alergeni utiču samo na neke ljude?

Devojka na livadi, kija zbog alergije

Odgovor na ovo pitanje nije još pronađen. Smatra se da kod pojave alergije određenu ulogu ima i nasledan faktor, jer je pronađeno da se u mnogim porodicama i roditelji, bake i deke i deca osetljivi na istu materiju. Naravno, ima i slučajeva da je samo jedan član porodice alergičan na neku materiju.

 

Šta se dešava u organizmu kada neko ima alergiju?

Kada osoba koja ima alergiju dođe u kontakt sa alergenom, njen imuni sistem prepoznaje tu materiju kao opasnost. Telo proizvodi antitela, kako bi se odbranilo od te materije, što dalje uzrokuje oslobađanje histamina. Histamin uzrokuje upalne procese u telu. Ovo dovodi do različitih simptoma alergija kao što je svrab, kijanje, curenje nosa, osipa, ali i poteškoća sa disanjem. U najtežim slučajevima histamin može uzrokovati anafilaktički šok, što predstavlja izrazito opasno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

 

Da li su alergije izlečive?

Lekovi za alergiju koji su

Dešava se da kod dece neke alergije spontano prestanu tokom života, pogotovo ako je to bila neka blaga alergija (alergija na jagode, na med). Takođe dešava se da tek kasnije osobe razviju alergiju na nešto (polen, korov). Kao terapija koriste se antihistaminske pilule, sprejevi za nos i u težim slučajevima injekcije koje blokiraju dejstvo histamina. Postoji i vakcina protiv alergija, za koju ne zna mnogo ljudi.

 

Kako bi se izbegle posledice najvažnije je izbegavati alergene.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0

← Older Post Newer Post →