Zašto se u nosu luči sluz?

Čovek koji kija

Da li je sluz u nosu prirodna pojava?

Sluz je prirodna pojava u nosu. Osim u nosu nalazi se i u disajnim putevima, očima, urogenitalnom traktu, kao zaštitni sloj. Sluz je lepljivi gel koji proizvode submukozne žlezde i peharaste ćelije i u suštini je voda, a sadrži i mukozne glikoproteine.

 

Koju funkciju ima sluz u nosu?

Zašto se u nosu luči sluz


Sluz ima nekoliko važnih funkcija koje igraju ključnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Sluz deluje kao barijera, zadržavajući strane čestice kao što su prašina, polen i bakterije pre nego što dospeju u pluća i izazovu štetu. Ovo pomaže u sprečavanju infekcija i drugih respiratornih problema. U sluzi se nalaze i ćelije antitela, koja dodatno pomažu u borbi protiv infekcija.

Drugu važnu ulogu sluz ima da vlaži unutrašnjost nosa, sprečavajući suvoću i pucanje. Ovo je posebno važno u suvim ili hladnim okruženjima gde unutrašnjost nosa može postati suva i neprijatna.

 

Da li je šlajm isto što i sluz u nosu?

Da li je šlajm isto što i sluz iz nosa

Šlajm nije isto što i sluz u nosu, koja je normalna pojava. Šlajm je uglavnom izazvan nekom infekcijom i može biti problematično izbaciti ga iz tela. Šlajm je sluz koja u svom sastavu ima viruse, bakterije i ostali otpad koji je nastao tokom infekcije i imunog odgovora, gde takođe spadaju i odumrle ćelije kože koje su bile zaražene.


Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

← Older Post Newer Post →