Šta je to albinizam?

Albino devojka sa belom kosom, trepavicama, obrvama i plavim očima

Šta je to albinizam?


Albinizam je genetski poremećaj proizvodnje melanina (mrkog pigmenta) koji dovodi do hipopigmentacije kože, kose i očiju. Melanin je naziv za pigment koji daje boju koži, ali i kosi (dlaci) i očima, a prozvode ga ćelije koje se zovu melanociti. Postoje različiti topovi albinizma.

Procenjuje se da u svetu 1 od 20 000 osoba ima albinizam. Ljudi koji imaju albinizam zovu se albino. Naziv potiče od latinske reči albus, što znači beo.

 

Kako izgledaju albino osobe?

Kako izgleda albino osoba?

Albino osobe imaju potpuno belu kožu, kosu, dlake na telu uključujući obrve, trepavice, bradu i crvene oči.

Osobe sa albinizmom su vrlo osetljive na sunčeve zrake, jer su skloniji opekotinama na koži, ali je kod njih povećan rizik za rak kože. Česti su problemi sa vidom, slabljenje vida, problemi sa oštrinom vida.

 

Da li postoji lek za albinizam?

Obzirom da ne postoji lek za albinizam, važno je voditi računa o koži i očima. Savet je da se uvek koristi zaštitni faktor 50+, bez obzira na godišnje doba, leti redovno obnavljati zaštitni faktor, nositi duge rukave, šešire i kačkete za zaštitu od sunca, nositi naočare koje imaju UV filtere i redovne preglede kod oftalmologa i dermatologa.

 

Albinizam kod životinja

Albino aligator sa belom kožom i očima

Albinizam se može javiti i kod svih vrsta životinja, nađen je i kod ptica. Za ove životinje se smatra da imaju manju mogućnost preživljavanja, pogotovo ako je reč o životinjama koje se kamufliraju ili zahtevaju veću UV zaštitu. Do sada su pronađene i fotografisane mnoge vrste životinja sa albinizmom: aligator, krokodil, lav, koala, pingvin, zebra, paun, kornjača, jež.

 

 

Izvor:

,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC

 

← Older Post Newer Post →