Kako se prave neonske reklame?

Neonska reklama sa neonskim gasom kao reklama

Neonski znakovi su vrsta električnih znakova koji koriste cevi punjene neonskim gasom za stvaranje sjajnih slova i dizajna. Ovi znakovi se često koriste za privlačenje pažnje i reklamiranje preduzeća, a imaju dugu istoriju koja datira još od početka 20. veka.

 

Ko je otkrio neon?

Prvi plemeniti gas koji je otkriven bio je argon, koga su 1894. otkrili Džon Vilijam Strat i Vilijam Remzi. Posle njega su otrkiveni helijum, argon i kripton.  Remzi i njegov saradnik Traves su 1898. godine su uspeli da izoluju novi element, a nazvali su ga neon, iz grčkog naziva νέος neos „nov“. 

 

Kada je napravljena prva neonska reklama?

Neonska reklama koja je nastala od neonskog gasa, a koristi se za reklame

Prvi vid upotrebe novootkrivenih gasova razvio je 1910. godine Francuz Žorž Klod, koji je razvio neonsku lampu, napunivši staklenu cev neonom te je propuštajući električnu struju visokog napona kroz nju, doveo neon do emitovanja svetlosti. Pokazao je znak na Salonu automobila u Parizu i ubrzo je postao popularan zbog svog sjajnog, privlačnog izgleda. Neonski natpisi su kasnije predstavljeni u Sjedinjenim Državama 1923. godine, gde su korišćeni za oglašavanje preduzeća i privlačenje kupaca.

 

Kako se prave neonske reklame?

neonska reklama od neonskog gasa koji je crvenkasto narandžaste boje, ako se doda živa dobija se sveloplava boja. Neonske reklame mogu biti u svim bojama.

Neonska svetljka sadrži gas neon kroz koji prolazi električna struja. Kada struja, koju čine elektroni u kretanju, prođe kroz neon, elektroni se sudaraju sa atomoma gasa i jedan deo svoje energije prenose na njih. Kada dođe do sudara neki od tih elektrona bivaju izbačeni i svojih uobičajnih putanja. Za atome koji imaju takve poremećene elektrone kažemo da su u ,,pobuđenom stanju“.

Posle kraćeg vremena pobuđeni atomi gube višak energije i vraćaju se u normalno stanje. Kada god se to desi, stvara se mala količina svetlosti.

Ta svetlost je crvenkasto-narandžasta. Ako dodamo malu količinu žive dobijamo svetloplavu boju. Kada dodajemo retke gasove kao što je helijum i argon sa neonom dobićemo svetleće reklame u svim mogućim bojama.

 

Da li se neonske reklame koriste danas?

Uprkos porastu novije tehnologije, neonske reklame se i danas koriste. Mnoga preduzeća nastavljaju da koriste neonske reklame kao način da se istaknu i privuku pažnju, a one su postale popularan izbor za restorane, barove i druge ustanove koje žele da stvore retro atmosferu.

 

 

Izvor: ,,1000 zašto 1000 zato"

https://en.wikipedia.org/wiki/Neon_sign

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BC_%D0%A0%D0%B5%D0%BC%D0%B7%D0%B8

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BD

← Older Post Newer Post →