Zašto sanjamo?

Dečak koji je u krevetu, a iznad njega se nalazi oblak koji predstavlja snove

Snovi ne dolaze sa "onog sveta" niti donose neke tajne poruke kao što se nekada verovalo. Isto tako, snovi nisu pogled u budućnost niti predstavljaju neko pretkazanje.

Šta najviše utiče na snove?

Naši snovi su uglavnom vezani za naša osećanja, strahovanja, čežnje, želje, potrebe, nade i sećanja. Ako smo gladni ili umorni, ako nam je hladno, to će se odraziti i u snovima. Ako se u snu otkrijemo, možda ćemo sanjati kako bosonogi hodamo po snegu. Sadržaj noćnog sna vrlo često je vezan za ono što smo prethodnog dana doživeli.

Sadržaj sna je u vezi s okolnostima koje utiču na nas dok spavamo (hladno nam je, čujemo buku, zauzeli smo nezgodan položaj), ili sa našim doživljavanjima iz prošlosti, potrebama ili željama u sadašnjosti. Zbog toga mala deca vrlo često sanjaju vile i likove iz bajki, učenici pismene zadatke i polaganje ispita, gladni sanjaju hranu, oni koji su daleko od kuće sanjaju dom i porodicu, a zatvorenici slobodu.

Neki stručnjaci posebno izučavaju zbog čega sanjamo. šta sanjamo i kakvo je značenje naših snova. Ti stručnjaci se zovu psihoanalitičari. Mada ne moramo da prihvatimo način na koji oni tumače snove, njihovo tumačenje je svakako zanimljivo. Oni smatraju da su snovi odraz neispunjenih želja ili osujećenih težnji. Drugim rečima, san je određen način za ispunjavanje neostvarenih želja.

Po mišljenju psihoanalitičara u snu su uspavane i naše "kočnice", tako da možemo da osetimo i izrazimo ono što zaista želimo. Na taj način se kroz san ostvaruju neke naše potrebe kojih možda i nismo bili svesni.

← Older Post Newer Post →