Zašto se zubi kvare?

Građa zuba sa karijesom

Zubi su nezamenjiv deo našeg tela koji ima ključnu ulogu u žvakanju hrane i očuvanju zdravlja celog organizma. Međutim, zubi su takođe podložni propadanju i kvarovima, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Kako se zubi kvare?

Karijes odnosno pokvaren zub, slikovito prikazan

Zubi obično počinju da se kvare na gleđi, tu se najpre pojavi neki defekt. To može da bude skoro nevidljiva rupica, ali pošto u ustima uvek ima bakterija, one ubrzo prodiru kroz ovaj otvor na površini i nastanjuju se ispod gleđi.

Bakterije se hrane dentinom, koji je mekši i limfom koja se nalazi u kanalima dentina. Bakterije uskoro nagrizaju zidove kanala i ispod gleđi se stvara šupljina. Kvar može da ostane neprimećen neko vreme, ali ako se usled rada bakterija zid zuba istanji, onda ćemo ga primetiti vrlo brzo, jer tada toplota i hladnoća mogu brže da prodru u šupljinu pulpe. Pulpa zauzima šupljinu u središnom delu zuba i sadrži zivce. Toplota i hladnoća draže ove živce. Kada je neki zub osetljiv na hladno ili toplo, to je znak za uzbunu.

Kada bakterije prodru kroz kanale dentina u šuljinu pulpe, one nalaze odličnu podlogu za ishranu i razmnožavanje.

 

Zašto se zubi kvare?

Jedan od glavnih razloga kvarenja zuba je loša oralna higijena. Nepravilno ili nedovoljno pranje zuba dopušta bakterijama da se nakupljaju na zubima i stvaraju kiselinu koja napada zubnu gleđ. Loša ishrana može takođe doprineti kvarenju zuba. Hrana bogata šećerom i skrobom stvara kiselinu koja napada zubnu gleđ. Konzumiranje previše gaziranih pića i sokova takođe može doprineti propadanju zuba, jer ovi napici sadrže velike količine šećera koje oštećuju gleđ.

 

Kako da izbegnem kvarenje zuba?

Četkica za zube i pasta ta zube, pravilna dentalna higijena


Kako bismo sprečili kvarenje zuba, važno je održavati dobru oralnu higijenu. To uključuje pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca. Mogu se koristiti i interdentalne četkice i vodice za usta. Pored toga, potrebno je izbegavati slatkiše, sokove i gazirana pića, voditi računa o zdravoj ishrani.

Redovna poseta stomatologu je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja zuba. Stomatolozi mogu pomoći u uklanjanju naslaga i karijesa sa zuba, a takođe mogu preporučiti preventivne mere koje će pomoći u sprečavanju kvarova i oštećenja zuba.

 

 

Izvori:

,,1000 zašto 1000 zato"

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5%D1%81

← Older Post Newer Post →